Doctorow on vahva demokratian ja sananvapauden puolestapuhuja, ja tämä nuortenkirjaksi määritelty teos on erinomainen manifesti aiheesta. Samalla kirja toimii tarinan, sanoisiko laimeasti juonen tasolla niin että nuorikin lukija pysyy sen otteessa.
Marcus, W1nst0n tai M1k3y, miten vain, on 17-vuotias noheva koodari ja hakkeri jolle koulun palomuurin yli loikkiminen on lastenleikkiä. Leikki muuttuu todeksi, kun Marcus ystävineen todistaa liian läheltä San Fransiscon sillan räjäytystä. Kansallinen turvallisuuspalvelu kuulustelee Marcusia salaisessa vankilassa, ja poika oppii nopeasti että tehokkain keino kuulustelun nopeuttamiseksi on ihmisen nöyryyttäminen . Vapautumisen jälkeen Marcus on merkitty mies, ja hänen tekemisiään seurataan tarkasti. Tosin niin kaikkien muidenkin: SF on muuttunut kaupunki räjähdyksen jälkeen. Kaikki asukkaat ovat potentiaalisia terroristeja tai terroristien kätyreitä.
Marcuksen oikeudentaju ei anna periksi alistua totalitaristiselle menolle, ja hän ryhtyykin (vahingossa ja vastentahtoisesti tosin) vapaustaistelijaksi ihan entisaikojen malliin mutta nykytekniikkaa hyödyntäen: RFID-blokit, DNS-tunneloinnit ja muut termit vilahtelevat tekstissä niin että jästiä huimaa. Tekniikkajargon on kuitenkin perusteltua, ja luulen oppineeni tietoverkkojen sisälmyksistä jotain mitä en aikaisemmin tiennyt.
Doctorowin kysymyksenasettelut ovat isoja ja ajassa kiinni: milloin turvallisuus muuttuu vainoharhaisuudeksi, mikä on yksilön mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja missä menevät yksityisyyden tai ihmisoikeuden rajat? Eurooppalaisen lukijan mieltä kalvaa lisäksi kysymys: milloin/joko kirjan kuvaama ajattelu tavoittaa meidät Amerikan Yhdysvaltojen ulkopuolella?
Vaikuttava, vaikuttava kirja!
ps. Doctorow kannattaa myös avointa lähdekoodia, ja useat hänen teoksistaan on saatavilla CC-lisenssillä, katso lisäää: http://craphound.com/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti